Csontpótlás-arcüreg emelés (sinus lift)

Akkor van szükség csontpótlásra ha a fogászati implantáció céljára rendelkezésre álló csontmennyiség nem elegendő. Az állcsontok csontja egészen addig nem fogyatkozik meg jelentősen, míg abban fogak vannak. A rágás erői csontmegtartó erőként hatnak, és nem engedik elfogyni a csontállományt, tehát az állcsont fogy, ha a fogak elvesznek.

Csontpótlásra akkor van szükség

  • ha a fogászati implantáció céljára rendelkezésre álló csontmennyiség nem elegendő
  • ha az alsó állcsontban elégtelen a csontmennyiség
  • ha a felső állcsontban elégtelen a csontmennyiség
  • ha a kihúzott fog helye feltöltendő

Arcüreg emelés avagy sinus lift

A sinus lift, azaz arcüreg emelés egy olyan beavatkozás, mely során szájsebészeink csontpótló anyagot alkalmazva megnövelik a felső állkapocs magasságát. Erre akkor van szükség ha a felső állkapocs csontja nem elég magas implantátumok beültetéséhez.

A sokáig nem kezelt foghiányos terület csontritkuláshoz, sorvadáshoz vezethet, ennek következtében az arcüreg lejjebb ereszkedik. Implantátum beültetésnél különösen fontos, hogy megfelelő magasságú és állapotú legyen a csont, nehogy szájsebészeti beavatkozás közben megnyíljon az arcüreg. 

Ma már a szájsebészet területén rutin beavatkozásnak számít a sinus lifting.

Két fajtát különböztetünk meg: a zárt, illetve a nyitott arcüreg emelést, mindkét esetben a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes a beavatkozás.